5 lucruri pe care să le știi înainte de a îți crea site-ul

de | feb. 11, 2022 | Business Academy

1. Ce este un domeniu?

Domeniul este, practic, felul cum va fi cunoscut și accesat site-ul tău din internet. Tehnic, un nume de domeniu este un substitut care înlocuiește adresa IP. De exemplu, putem înlocui adresa 172.217.19.99 cu www.google.com. După cum ne dăm seama, este mai ușor să accesăm o pagină web folosind numele de domeniu în locul adresei IP (pe lângă că e mai ușor de reținut). Această „traducere” din IP în domeniu (și invers) se realizează de către serviciul de DNS (Domain Name System).

Dacă ne uităm mai îndeaproape la numele de domeniu exemplificat mai sus (www.google.com), „www” este un domeniul de nivel trei (adică subdomeniu). A doua porțiune, „google”, este numele unic și este considerat domeniu de nivel al doilea, iar porțiunea „.com” (extensia) reprezintă domeniul de nivel I, numit și TLD (Top-level Domain).

Dacă ai rămas în pană de idei, citește Cum alegi un nume de domeniu potrivit?

2. Ce este serviciul de găzduire web (web hosting)?

Acest serviciu este oferit de companii care pun la dispoziția clienților săi resursele necesare „rulării” unui site web. Acestea includ: resurse hardware, software, conexiune la internet, energie electrică.

Există mai multe moduri pentru a publica un site web, de aceea găzduirea se împarte în mai multe feluri:

a) Găzduire shared (partajată)

În cadrul acestui tip de găzduire, pot coexista mai multe site-uri web pe același server, site-uri cu proprietari diferiți. Deși este folosit același server, conturile utilizatorilor sunt bine izolate unul de celălalt (de exemplu, prin CloudLinux). Altfel spus, un utilizator nu va avea acces la datele celorlalți, chiar dacă sunt pe același server.

Este cel mai comun tip de găzduire având avantajul unui cost redus (atât hardware, cât și licențele necesare), acesta fiind împărțit cu toți utilizatorii serviciului. În acest fel, rezultă un preț per utilizator mult mai mic decât în cazul alternativelor.

b) VPS Hosting (Virtual Private Server)

Acest model de hosting este superior celui partajat din aproape punctele de vedere. Primești propriul tău server pe care, mai apoi, tu sau echipa ta veți instala, monitoriza și administra soft-urile necesare site-ului sau aplicației voastre.

Bineînțeles, costurile sunt mai ridicate, pentru că nu mai împarți costurile de licențe soft cu nimeni, însă sunt justificate de gradul de personalizare. Practic, aveți serverul vostru, pe care puteți instala orice fel de aplicație, cât timp nu sunt depășite resursele.

Un alt avantaj este reprezentat de posibilitatea de backup integral; dacă ceva nu funcționează cum trebuie, poți reveni la o versiune anterioarî a serverului în doar câteva minute.

XTEK România oferă găzduire VPS pornind de la 10€/lună

c) Server dedicat

În cazul serverului dedicat, lucrurile devin ceva mai complicate. Acest tip de găzduire este folosit doar de specialiști și doar în anumite condiții. Primești de la furnizor, practic, un calculator (server fizic). Utilizatorii preferă folosirea unei mașini virtuale VPS în detrimentul unui server dedicat. Pe lângă administrarea software, mai trebuie să ai grijă și de partea hardware.

Este puțin scalabil, resursele extra necesitând oprirea serverului pentru durata instalării acestora. De exemplu, pentru adăugare de memorie, tot procesul (instalare și testare) poate dura chiar și o oră.

Acest tip de găzduire oferă, totuși, și avantaje, cum ar fi garanția alocărilor resurselor.
XTEK România nu oferă acest tip de serviciu, însă poate oferi posibilitatea de colocare (prezența în data center-ul nostru a serverului fizic adus de tine).

3. Pot avea adrese de email personalizate cu domeniul?

Da, îți poți crea câte căsuțe de email ai nevoie. Folosind o adresă de email proprie, câștigi încrederea clienților și colaboratorilor tăi.

Dacă vrei să afli mai multe despre subiect, citește: 5 motive pentru a avea o adresă de business.

4. Este posibil să-mi pierd datele?

Datele dintr-un cont de găzduire pot fi pierdute din mai multe motive, cele mai comune fiind coruperea lor de către viruși și ștergerile accidentale.

Conturile găzduite la noi sunt protejate de viruși folosind soluția Imunify360. Contra ștergerilor accidentale și corupere, folosim soluția de backup zilnic JetBackup.

Totuși, judecând după expresia românească „ce-i în mână nu-i minciună”, recomandăm descărcarea periodică pe calculatorul propriu (sau pe alt mediu de stocare) a celei mai recente copii de siguranță.

Citește aici cum se descarcă un backup integral.

5. Cum se criptează datele aflate „în mișcare”?

Probabil consideri normal ca datele transferate între server și utilizatorii site-ului tău să nu poată fi interceptate. Acest lucru nu este asigurat de la sine, fiind necesară prezența unui certificat SSL.

Pentru că și noi punem valoare pe importanța acestuia, oferim gratuit certificate SSL tuturor clienților noștri. Acesta este generat automat și nu este nevoie de vreo configurare specială din partea ta.

Trebuie, însă, să te asiguri că utilizatorii care încearcă să îți acceseze site-ul într-un mod nesecurizat (pe conexiune http) vor fi redirecționați automat spre modul securizat (https). Dacă întâmpini dificultăți în configurarea acestei redirecționări, ne poți contacta chiar și numai pentru o verificare.

Sperăm că ți-au fost folositoare informațiile oferite aici.

Dacă dorești să ai un site web (de prezentare sau magazin online), dar nu ai cunoștințele necesare să îl creezi singur, apelează cu încredere la serviciul nostru de web design. Suntem deschiși și dispuși să ajutăm. În plus, consultanța nu te costă nimic; în cel mai rău caz, câștigi prieteni noi ☻.

A fost utilă această pagină?