Cum alegi un nume de domeniu potrivit?

de | mart. 4, 2021 | Hosting

Atunci cand decizi ca ai nevoie de un site, primul lucru pe care il ai de facut este sa alegi denumirea acestuia. Poti alege orice nume doresti, insa indicat ar fi sa alegi ceva cu rezonanta, usor de tinut minte si de tastat, pentru a te ajuta in ceea ce priveste generarea de trafic.

Orice domeniu, pentru a putea fi folosit, are nevoie de gazduire web. Afla aici diferenta dintre gazduire web si domeniu.

Iata cum ar trebui sa alegi numele pentru domeniu.

Ce este domeniul unui site?

Domeniul unui site reprezinta numele ales pentru spatiul tau virtual, nume care trebuie sa respecte cateva cerinte inainte de a fi acceptat. Domeniul nu poate fi schimbat, drept pentru care este indicat sa alegi un nume relevant, care sa te reprezinte pentru o perioada lunga de timp. Practic, ar trebui sa te gandesti inainte de orice la lucrurile pe care vrei sa le valorifici prin intermediul site-ului astfel incat numele acestuia sa fie acoperitor.

Disponibilitatea domeniului se poate verifica intr-o baza globala de date, pe care o pune la dispozitie firma de gazduire web aleasa. Vei vedea ca ai posibilitatea de a tasta numele domeniului ales si, in cazul in care acesta este ocupat deja de altcineva, vei primi recomandari similare, insa cu alte extensii ale acestuia. Firma de gazduire iti va oferi contra cost hosting-ul pentru site, suportul de functionare adica, deoarece site-ul va fi gazduit pe un server, in deplina siguranta, pentru perioada pentru care doresti sa il tii deschis.

Cum alegi extensia domeniului?

Extensiile domeniului reprezinta elementul final al denumirii, iar alegerea unei extensii are in vedere si piata careia te adresezi. Spre exemplu, daca vrei sa iti construiesti un blog propriu, ca brand personal, cu numele tau, in care vei scrie in limba romana si te vei adresa publicului din Romania, atunci extensia .ro va fi cea mai potrivita pentru proiectul tau.

Totusi, daca la alegerea unui nume vei constata ca acesta este luat, poti alege o alta extensie, precum: .com, .eu, .org, sau similare, astfel incat sa nu renunti la numele ales. Daca te adresezi si pietei externe, atunci extensia .com te poate ajuta in ceea ce priveste afisarile si accesarile site-ului tau.

De ce este important numele domeniului?

Numele domeniului trebuie sa fie relevant si sa reflecte activitatea pe care o prestezi. Poti alege sa incluzi in numele domeniului si denumirea activitatii tale, pentru a te delimita cumva de site-uri similare. Numele domeniului este important, deoarece datorita lui poti sa aduci relativ repede trafic in site, mai ales daca ai nu doar un nume bun, ci si servicii sau produse care sunt interesante pentru utilizatori.

Pe de alta parte, insusi numele tau poate constitui un nume de domeniu, acest lucru facand practic din din etapa de branding personal. Insa, desi numele tau este unic si poate reprezenta un nume de domeniu unic si relativ bun, ar trebui sa ai in vedere si faptul ca acesta trebuie sa fie usor de tinut minte si trebuie promovat intens, in ideea de brand awareness. Daca nu vei face acest lucru, este normal ca utilizatorii sa nu stie de existenta ta, drept pentru care doar continutul te va putea ridica in cadrul cautarilor organice, astfel incat internetul sa te poata descoperi.

Gasirea numelui unui domeniu. Idei de nume
Daca nu gasesti domeniul pe care il cauti, oricand poti incerca cu alta terminatie

Idei de alegere a domeniului

Un domeniu bun este cel care respecta cateva reguli importante, impuse in principal de marketing dar si de comportamentul utilizatorilor de internet. Iata cateva lucruri care s-ar putea sa te ajute atunci cand alegi un nume domeniu potrivit pentru afacerea ta:

  • evita numele foarte lungi, greu de retinut sau de scris, expresiile in alte limbi sau chiar expresiile dificile. Daca te adresezi utilizatorilor din Romania, alege un nume romanesc, cu extensie .ro sau maxim .com;
  • verifica prima data brand-ul sau numele tau: mihaieminescu.ro, elodix.ro; daca nu ti-ai hotarat inca numele firmei, poti cauta nume de domenii si in functie de asta sa iti numesti si firma (ca brand);
  • adopta expresii cunoscute sau prescurtari, care sa ajute la retinerea facila a numelui de domeniu. Cauta nume simple, usor de retinut si de pronuntat: magiagandirii.ro, partom.ro;
  • alege un nume domeniu cu relevanta pentru activitatea ta (ce poate include chiar keywords): painecalda.ro, intocmirefirme.ro, serviciitraducere.ro;
  • evita cratimele sau alte semne de punctuatie. Desi acestea sunt elemente distinctive, ele nu au un aport semnificativ, deoarece la o cautare pe internet utilizatorul are tendinta sa omita in general semnele de punctuatie si diacriticele;
  • evita cuvintele jignitoare. Desi poate parea o gluma buna la inceput, pe masura ce avansezi in afacere s-ar putea sa consideri ca numele nu te mai reprezinta si atunci vei fi nevoit sa schimbi domeniul sau sa cumperi altul, actiune pentru care eforturile cresc considerabil.
  • evita folosirea numelor de tara, daca nu reprezinti o filiala a unei companii mai mari, un reprezentant sau o organizatie. Poti fi cat de creativ vrei, asa ca nu te limita la a pune denumirea unei tari in numele domeniului. In plus, daca vei dori ca si firma ta sa aiba acelasi nume precum domeniul, in cazul alegerii numelui tarii, vei constata ca legislatia din Romania are o specificatie aparte pentru firmele care reprezinta filiale de companii in tara noastra.
  • fii atent la greselile de scriere. O data ales numele si scris intr-o anumita forma, el nu mai poate fi modificat, deoarece tu faci rezervarea pentru numele respectiv. Din acest motiv, nu vei putea reveni pentru remedierea unei litere gresite, deoarece acea litera schimba total denumirea site-ului, creand un nume de domeniu nou (care in plus s-ar putea sa nu fie disponibil). Acorda-ti timp si scrie corect, pentru a fi sigur ca alegerea facuta este cea gandita de tine.

Alegerea unui domeniu poate fi provocatoare, insa ar fi util sa te gandesti la cateva variante pe care sa le asterni pe hartie, pentru a le verifica mai apoi pe site-ul firmei de hosting web cu care lucrezi. Incearca sa fii creativ si neconventional, deoarece tendinta moderna este aceea de a alege domenii cat mai trendy, cat mai expresive si nonconformiste.

Pentru ca alegerea domeniului se face o singura data pentru fiecare site, este important sa faci alegerea corecta, astfel incat sa te poti mandri cu site-ul tau ca o entitate importanta din cadrul elementelor de branding personal.

Ai o idee de nume? Cauta aici disponibilitatea domeniului!

A fost utilă această pagină?