Care este diferenta intre SSD si NVMe?

de | iul. 30, 2020 | Tehnic

HDD vs SSD vs NVMe

HDD-urile, SSD-urile si NVMe-urile sunt trei tipuri diferite de dispozitive de stocare.

Asa cum SSD (Solid State Drive) reprezinta o tehnologie regandita si imbunatatita, menita sa inlocuiasca harddisk-urile (HDD), asa si NVMe (Non-Volatile Memory Express) este noua generatie de SSD-uri. Intrucat limitarea SSD-urilor nu vine de la dispozitiv in sine, ci de la felul cum se conecteaza cu placa de baza, a fost necesara inventia unui tip de SSD care se monteaza direct pe aceasta, intr-un slot PCI Express.

Aceasta adaptare permite viteze de pana la 7 ori mai mari decat SSD-urile obisnuite (si 35 ori mai mari decat HDD-uri).

Practic, diferenta intre SSD si NVMe este una de conectivitate (cablu SATA vs conectare directa pe placa de baza) si de viteza.

Conform wikipedia, controller-ul NVMe transfera datele stocate pe SSD catre procesor prin 65.535 de cozi de comanda paralele, fiecare dintre acestea putand contine peste 65.000 comenzi per coada (2^32 comenzi).

NVME-urile a devenit o tehnologie standard in Cloud Computing, Oracle, baze de date mari, backup, editare foto/video, inteligenta artificiala si altele.

In cadrul pachetelor de gazduire web de la SpatiuWeb.ro, stocarea se face pe SSD-uri. Astfel, poti avea parte de gazduire web performanta pentru preturi foarte accesibile.

A fost utilă această pagină?