Cum sa inspiri incredere folosind pe site un certificat SSL

de | mart. 11, 2021 | Hosting, Tehnic

In ultimii ani a inceput sa se puna din ce in ce mai mult accent pe felul in care site-urile se prezinta in mediul online. Daca in trecut orice site era liber si neguvernat de un semn distinctiv care sa ne arate eventuale pericole, iata ca in prezent certificatul SSL este un mijloc prin care utilizatorul este atentionat cu privire la interactiunea cu spatiul virtual respectiv. Pe scurt, un certificat SSL este un protocol de securitate cu rol in securizarea informationala, pe care il poti achizitiona de la firma de gazduire web a site-ului tau.

Certificatul SSL se distinge cu usurinta in prima faza prin vizualizarea in campul destinat permalinkului a denumirii https in loc de http, asa cum eram obisnuiti. Acel S in plus, reprezinta prescurtarea de la Secure (Secures Sockets Layer fiind sintagma completa pentru SSL) si ne indica faptul ca site-ul este unul de incredere, verificat, certificat.

Pentru ce site-uri este util un certificat SSL?

Desi ai putea crede ca doar magazinele online care se ocupa de comert electronic au nevoie de certificate SSL, pentru a spori astfel increderea utilizatorilor, in realitate chiar si blogurile sau site-urile de prezentare au nevoie de acestea.

Practic, certificatele SSL au in vedere de fapt informatiile personale ale utilizatorilor, care tin de siguranta conturilor – asadar date bancare, parole sau alte tipuri de informatii personale care intra in sfera privata. Rolul certificatului este unul asigurator, care ne da de inteles faptul ca aceste date sunt folosite in siguranta si ca nu vor fi folosite in scopuri necuvenite sau modificate.

Te ajuta certificatul SSL in relatia cu utilizatorii?

Statistic vorbind, utilizatorii gasesc foarte utila aceasta implementare a certificatelor SSL. Gradul de incredere al utilizatorilor creste o data cu implementarea acestui protocol de criptare a datelor, deoarece acesta le ofera un plus de siguranta.

Te ajuta certificatul SSL in relatia cu Google?

Certificatul SSL te ajuta insa si in relatia cu Google, care are tendinta sa scoata in evidenta nu doar site-urile care aduc continut de calitate sau care ofera raspunsuri la potentiale intrebari ale utilizatorilor, ci si site-urile care implementeaza certificatul, pentru a oferi userilor cele mai bune conditii.
Astfel, un site care intruneste conditiile indicate de motorul de cautare din punct de vedere SEO, va avea castig de cauza si prin prisma oferirii unei experiente sigure pentru utilizator prin instalarea certificatului SSL. In plus, brandul este recunoscut ca fiind sigur, lucru care conteaza deopotriva pentru motorul de cautare dar si pentru utilizator.

Ca o masura de delimitare a site-urilor, Google afiseaza adesea in cazul site-urilor fara certificat SSL un mesaj care atentioneaza cu privire la faptul ca spatiul virtual respectiv este nesigur. Poti alege sa continui navigarea, insa este de preferat sa alegi intotdeauna site-uri care sunt certificate din punct de vedere al sigurantei datelor, mai ales daca vorbim despre magazine in care este implementata plata cu cardul, despre bloguri care folosesc newslettere sau despre alte tipuri de platforme care stocheaza parole si date personale. Un caz particular il reprezinta si site-urile care solicita autentificarea, aceste date fiind foarte sensibile, mai ales in contextul folosirii unor parole comune cu alte tipuri de aplicatii.

Atentie: Este indicat sa schimbati cu recurenta parolele folosite si sa aveti o evidenta a acestora, astfel incat sa evitati situatiile in care acestea pot fi furate sau sparte.

Ce optiune de certificat SSL poti sa alegi?

Instalarea certificatului SSL este facila si nu dureaza mai mult de 24-48 de ore. Practic, tot ceea ce ai de facut este sa anunti firma de gazduire web ca doresti sa implementezi acest protocol, pentru ca ei sa se ocupe de procedura specifica. Certificatul SSL este valabil 1 an de zile, iar costul acestuia este redus, oferindu-ti astfel un plus de siguranta pe care sa o oferi utilizatorilor care aleg sa iti viziteze site-ul.

In plus, certificatul SSL securizeaza atat domeniul, cat si subdomeniile de lucru, insa aici trebuie sa alegi unul dintre certificatele speciale destinate companiilor sau site-urilor care gestioneaza fluxuri de informatii private.
Instalarea certificatului se poate face automat, paginile din site notate cu http trecand la https rapid, fara sa fie nevoie sa intervii invaziv. Exista cazuri in care unele fisiere nu vor trece automat la sistemul https, insa in aceste cazuri poti cere ajutorul firmei de gazduire, care te poate ajuta sa faci redirectarea intregului site spre noua adresa.

Pentru ca multi detinatori de site refuzau sa isi puna un certificat SSL pe motiv ca nu vor sa dea acei bani in plus, a aparut o organizatie numita Let’s Encrypt, care ofera certificate gratuite. Cei de la Let’s Encrypt cred cu tarie intr-un internet mai sigur si ca pretul nu ar trebui sa fie un obstacol intre utilizatori si site-uri securizate.

Este obligatorie instalarea unui certificatul SSL?

Desi inca nu este obligatoriu sa ai instalat un certificat SSL, este recomandat sa il detii, mai ales daca vrei sa te prezinti ca fiind o firma (sau o sursa) de incredere. Poti privi cumpararea certificatului SSL ca pe o investitie pe termen lung, dar si ca pe o delimitare clara a brandului tau, chiar si in fata concurentei. In definitiv, unul dintre primele lucruri care da de inteles ca un site este orientat catre client este acela ca masurile luate nu fac altceva decat sa faciliteze experienta, sub toate aspectele sale, inclusiv sub cel al sigurantei cibernetice.

Scopul acestor certificate este acela de a limita furturile de date personale, modificarile acestora sau utilizarea lor in alte foloase decat au fost ele oferite, ceea ce inseamna un spatiu virtual mai sigur pentru toata lumea.
Inca din anul 2017 certificatul SSL a schimbat putin dinamica site-urilor, a magazinelor si a blogurilor, obligand cumva proprietarii sa faca trecerea catre securizarea spatiilor virtuale printr-un protocol de criptare. Masura luata este cu siguranta una foarte buna, mai ales ca exista variante de certificate care sunt foarte accesibile ca pret si care te pot scuti de eventuale batai de cap.

La spatiuweb.ro, certificatul este oferit ca bonus la orice pachet de gazduire.

Afla mai multe detalii si raspunsuri aici: https://www.spatiuweb.ro/certificate-ssl-si-conexiune-https/

A fost utilă această pagină?