Cum se alege corect firma de gazduire web?

de | feb. 11, 2021 | Hosting

Cateva lucruri la care sa te uiti pentru o alegere informata

Atunci cand pasesc in lumea digitala, multi dintre antreprenori sau viitorii proprietari de site-uri isi doresc doar o solutionare imediata a cerintelor, fara a se gandi la efectul pe termen lung. Incropesc un site rapid, cateva functionalitati si un spatiu in care sa expuna cateva informatii prin care sa se faca cunoscuti publicului. Acest lucru poate fi inselator insa, deoarece partea de hosting web este foarte importanta, nu doar pentru buna functionare a unui site, ci si pentru felul in care acesta se prezinta. Un site este mai mult decat un suport pentru prezentarea produselor, iar din acest motiv alegerea unei firme competente de gazduire web devine cu adevarat vitala pentru functionarea corecta a spatiului virtual ce urmeaza a fi creat.

Orice site, indiferent de natura sa, functioneaza in mediul online ca o adevarata carte de vizita, deoarece clientul va lua contact in prima faza cu interfata si abia mai apoi cu prezentarea firmei sau a produselor. Acest lucru inseamna ca totul, de la primul click pe linkul afisat in Google si pana la deschiderea efectiva a paginilor, se datoreaza gazduirii web, iar acesta este un prim motiv pentru care ar trebui sa te interesezi temeinic de ceea ce iti poate oferi acest serviciu.

De la gazduire web la brand awareness

Pare greu de crezut ca brandul tau ar putea creste datorita serviciului de hosting ales, insa in realitate cele doua notiuni sunt strans interconectate. Un hosting bun pentru site-ul tau aduce cu sine bazele bunei functionari a acestuia, iar acest lucru contribuie in mod definitoriu la a oferi utilizatorilor avantajul navigarii facile si confortabile pe site. Cu siguranta acest lucru este apreciat la nivel de utilizator, drept pentru care site-ul treptat incepe sa inregistreze trafic, sa fie recomandat si cunoscut, plecand de la acest serviciu de baza – gazduirea corecta a acestuia.

Este important ca site-ul sa aiba o viteza buna de navigare, pentru ca la nivel de user experience acest lucru devine foarte important, cumva bidirectional. Spre exemplu, stiai ca durata medie pe care o petrece un utilizator intr-o pagina de site care nu se deschide este de cateva secunde? Da, adica un utilizator are ”rabdare” doar cateva secunde sa astepte incarcarea paginii, deoarece in definitiv el este in cautarea unei anumite informatii sau a unui produs pe care il poate gasi cu mai multa usurinta pe o alta pagina sau pe un alt site (uneori chiar concurent) care se incarca mai rapid. Poti verifica aceste lucruri cu usurinta in zona de Google Analytics, iar lucrul acesta se reflecta cel mai adesea intr-o rata de respingere (bounce rate) foarte mare. Raspunsul – utilizatorul nu primeste informatia pentru care a venit in pagina, drept pentru care o paraseste rapid, de cele mai multe ori fara a se mai intoarce (in functie de specificul magazinului si bineinteles, in functie de masurile implementate pentru a remedia situatia).

Acelasi lucru se intampla si la nivel de incarcare a site-ului, acolo unde, din nou, un utilizator asteapta in medie 3 pana la 5 secunde ca acesta sa se incarce, pentru ca in cazul in care nu are acces, sa paraseasca site-ul cu lejeritate. Acest lucru te costa nu doar vizite, utilizatori sau conversii, ci te poate costa pozitia in clasamentul motoarelor de cautare si chiar indexarea dificila si negativa a crawlerelor Google, tocmai prin prisma faptului ca site-ul tau nu ofera o experienta benefica utilizatorului.

Ce inseamna acest lucru pentru brandul tau? Ei bine, o viteza mica de incarcare a site-ului iti va reduce in mod considerabil sansele de a fi afisat ca rezultat relevant, deoarece utilizatorii tind sa evite site-urile care se misca greu, oricat de multa nevoie ar avea de un produs sau de o informatie sau oricat de atractive ar fi promotiile de pe acesta.

Atentie la reduceri si oferte. Alege o firma de gazduire web de inalta calitate  

Concurenta pe piata serviciilor de hosting este destul de mare in ultimii ani, iar tendintele la nivel de marketing sunt acelea de a atrage clienti nu neaparat prin calitatea serviciilor ci prin oferte si promotii. Este adevarat ca unele dintre acestea sunt atractive, insa este indicat sa fii atent la oferte si reduceri, pentru ca acestea sa nu se reflecte si in nivelul de calitate oferit.

O firma de hosting web profesionista se va concentra in principal sa ofere clientilor calitatea prin prisma serviciilor oferite, prin pachetele special concepute pentru utilizatorii de gazduire web si prin consultanta si asistenta tehnica, de care utilizatorul are atata nevoie.

Alege o firma de hosting web care iti ofera accesul deplin la functionalitati

Desi pare greu de crezut, unele firme de gazduire web limiteaza accesul la panelul cu datele site-ului conditionandu-te fie sa platesti suplimentar, fie sa te multumesti cu putin. Nu ar trebui sa accepti aceste conditii, nici macar in ipoteza unui pret mai mic, deoarece accesul la site-ul tau iti va fi necesar in permanenta pentru a opera modificarile structurale de care ai nevoie la nivel de update al siteului.

Alege o firma de hosting care te ajuta cu un backup constant

Unele greseli de editare a site-ului, facute din nestiinta sau din neatentie, te pot costa uneori buna functionare a site-ului si pot duce chiar la colapsul lui. Este indicat sa iti faci si tu un backup la ceea ce lucrezi, insa firma de gazduire iti poate da si ea o mana de ajutor in ceea ce priveste pastrarea unor copii de siguranta sau a unor versiuni anterioare ale site-ului, inainte de modificarile facute eronat. Alege o firma de hosting web care ofera aceasta functionalitate, si cu care sa poti comunica la nevoie.

Pentru ca zona online nu este accesibila oricui si pentru ca la un moment dat fiecare dintre noi are nevoie de ajutor, este indicat sa alegi o firma de gazduire web care sa iti ofere suport tehnic, dar si o comunicare eficienta, pentru a intelege modificarile pe care trebuie sa le faci.

Firma de hosting nu este doar un furnizor de servicii ci este chiar un partener pe care te poti baza 24 de ore din 24. Pentru ca un site sa poata rezista provocarilor, atacurilor, hackerilor si solicitarilor, este esential suportul tehnic necesar functionarii acestuia. Este nevoie asadar sa alegi un partener pe care sa te poti baza oricand, pentru ca principala modalitate de a te prezenta clientilor este asigurata tocmai de o colaborare eficienta inca de la baza, adica de la gazduirea efectiva a site-ului.

A fost utilă această pagină?