Domeniul unui site – ghid complet de informații

de | mart. 8, 2022 | Hosting, Business Academy

Într-o lume în care internetul a acaparat cea mai mare parte a activităților, era de așteptat ca fiecare dintre noi să fim nevoiți să ne adaptăm la cerințele moderne. Fiind un domeniu cu evoluție foarte rapidă, construirea unui site rămâne pentru multe persoane un aspect puțin cunoscut, deoarece există o carență în acumularea și mai ales în gestionarea informațiilor, începând chiar de la alegerea domeniului.

Acest ghid își propune să vină în spijinul tău, astfel încât să beneficiezi de informații corecte și clare.

Ce înseamnă domeniu site?

Cu siguranță ai auzit în mediul online despre alegerea unui domeniu site și despre cât de importantă este această etapă. Ce este însă un domeniu și de ce ai nevoie de el? Cea mai simplă explicație este aceea că un domeniu reprezintă numele pe care îl vei atribui site-ului tău. Mai complex însă, aceste domenii site sunt elemente de identificare ale entităților ce urmează a fi prezente pe internet.

De ce este atât de important domeniul site-ului tău?

Spre deosebire de mediul fizic, unde o companie se poate promova prin mijloace specifice (firmă luminoasă, reclame stradale, bannere etc.), în mediul online nu ești la fel de limitat. O estimare realizată la finalul anului 2020 arăta faptul că în lume există peste 1.7 miliarde de site-uri web, iar raportat la afaceri sau interese, vorbim despre o concurență incredibilă.

Site-urile web vin și cu un alt mare avantaj, și anume cel al vizibilității din orice colț al lumii și nu doar local, precum în cazul afacerilor din mediul fizic.

În consecință, alegerea domeniului este importantă deoarece acesta va defini prezența ta online, oferindu-ți numele după care clienții tăi te vor recunoaște.

Domenii site – de la nume la cumpărare

De la alegerea unui domeniu și până la a-l deține efectiv și a-l transforma într-o adresă web, există câteva etape prin care va trebui să treci. Acestea nu sunt dificile, dar sunt necesare pentru a te putea bucura de reprezentarea virtuală a afacerii tale în mediul online.

Pasul 1. Verificare domeniu

Verificarea domeniului este primul și cel mai important pas pentru site-ul tău. Trebuie să știi că o dată ales atât numele, cât și extensia, acestea nu mai pot fi schimbate prea ușor.

Astfel, adresa site-ului tău va fi de forma https://www.exemplu.ro (sau org/com/eu etc.), cu specificația că domeniul (numele) reprezintă tot ceea ce este cuprins între protocol (http/https) sau subdomeniul opțional (www.) și finalul extensiei.

Verificarea domeniului presupune căutarea numelui într-o bază de date mondială, pentru că nu pot exista două site-uri diferite cu exact aceeași adresă. Poți verifica aici disponibilitatea domeniului tău.

Tips&tricks: alege pentru domeniu un nume relevant pentru activitatea ta, un nume unic, ușor de reținut și evită pe cât posibil să folosești semne de punctuație între cuvinte. Este important să te asiguri că site-ul tău este ușor de memorat, de pronunțat și de amintit.

Pasul 2. Înregistrare domeniu

În etapa aceasta va fi nevoie să alegi extensia și să optezi pentru forma finală a numelui site-ului tău. Înregistrarea se poate face pe firmă, dacă site-ul va fi asociat acesteia, sau cu datele de persoană fizică, dacă vrei un site pe care să îl transformi într-un blog personal.

Cererea de înregistrare nu va ocupa foarte mult timp, fiind o etapă care durează în general maxim 5 minute. După efectuarea cererii, domeniul va putea fi folosit după o perioadă între 1h și 48h, în medie.

Înregistrarea de domenii cu extensie .ro se poate face prin RoTLD sau prin parteneri acreditați RoTLD.

Tips&tricks: verifică datele foarte bine înainte de înregistrarea domeniului, pentru a fi sigur că site-ul va reflecta în totalitate dorințele tale. Am fost martori la domenii scrise greșit, care apoi au rămas așa, necorectate.

Etapa 3. Cumpărare domeniu

Cumpărarea domeniului se face de cele mai multe ori împreună cu serviciul de găzduire al acestuia, pentru că doar domeniul nu poate exista ca entitate vizibilă online, fără ca acesta să fie susținut de găzduirea pe un server.

Etapa 4. Găzduire domeniu web

Găzduirea unui domeniu este un serviciu important, care îți asigură practic prezența online în orice moment. A găzdui un site înseamnă ca acesta, ca entitate online, are nevoie de un server, de un calculator mereu deschis care să poată susține disponibilitatea site-ului.

Structurat sub forma unor pachete cu caracteristici diferite (număr de domenii găzduite, memorie, număr de procesoare sau sisteme de operare), acest serviciu te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru ca site-ul tău să fie disponibil vizualizării non stop de către potențiali clienți sau utilizatori.

Accesarea unui site pe baza domeniului

Fiecare site are un anumit IP care îi este alocat. IP-ul reprezintă o secvență numerică, pe care nu o vei folosi ca atare. Vei folosi însă numele sau domeniul site-ului dorit pentru căutare, iar serviciul DNS (Domain Name Server) va realiza  căutarea ta în baza de date a IP-urilor, oferindu-ți ca răspuns site-ul web cu numele domeniu căutat.

Domeniu ca proprietate și schimbarea proprietarului unui domeniu

Un domeniu devine al tău o dată ce ai parcus etapele de verificare a numelui și de cumpărare. Pentru a schimba proprietarul unui domeniu este necesar să depui o cerere prin care să soliciți acest lucru și, firește, să plătești contravaloarea serviciului. Uneori se preferă varianta alegerii unui domeniu nou, în locul păstrării celui vechi, când se schimbă brand-ul dar se dorește păstrarea conținutului vechi, de exemplu.

Întrebări și răspunsuri:

Domeniul și găzduirea sunt lucruri diferite?

Da, domeniul reprezintă numele site-ului tău într-o formă prietenoasă, în cuvinte, iar găzduirea este serviciul prin care site-ul tău este disponibil vizualizării non-stop de către vizitatori.

Pot achiziționa ambele servicii împreună?

Da, spatiuweb.ro îți pune la dispoziție posibilitatea de a închiria domeniul odată cu găzduirea, conform pachetului ales. Se poate oferi și exclusiv serviciul de găzduire, dacă domeniul este achiziționat din altă parte, spre exemplu direct RoTLD.

În cât timp mă voi putea bucura de un domeniu doar al meu?

Este important să alegi numele de domeniu dorit și îl verifici în baza noastră mondială de domenii web. Dacă domeniul este disponibil, atunci putem face rezervarea, alegerea pachetului și cumpărarea. Apoi se activează fenomenul de propagare DNS (de obicei durează puțin, dar uneori poate dura până la 48h), perioadă în care site-ul nu poate fi încă folosit. Dar poți sta liniștit, domeniul fiind deja rezervat pe numele tău – chiar dacă site-ul nu se încarcă încă, nimeni nu îți mai poate lua domeniul în perioada activă.

Va mai trebui să achiziționez și alte servicii pe lângă găzduire web și domeniu?

Este recomandat ca după alegerea domeniului și a pachetului de găzduire să iei în calcul și achiziționarea de servicii Web Design sau mentenanță site. În acest fel, site-ul tău va lua formă și va fi întreținut întocmai cum se cere în aceste vremuri Web 3.0.

Sperăm că stăpânești acum mai bine conceptul de domeniu și că vei face pasul următor.

Verifică disponibilitatea domeniului pe care îl ai în vizor!

A fost utilă această pagină?

Tag-uri: domeniu