Gazduire WordPress – Întrebari frecvente

de | aug. 27, 2020 | Hosting, Knowledge base, Wordpress

In acest articol, va raspundem la intrebari de baza legate de platforma WordPress si la cele legate de gazduire WordPress. De asemeni, oferim si cateva tips & tricks pentru utilizatori veterani ai acestui CMS.

Cuprins

  1. Ce este WordPress?
  2. Ce tipuri de site poti crea cu WordPress?
  3. Cat de usor este de folosit WordPress?
  4. Cat de rapid este WordPress?
  5. Cum se vede un site WordPress pe mobil?
  6. Ce suport are WordPress?
  7. Dezavantaje WordPress

Gazduire WordPress – Concluzie

1. Ce este WordPress?

In cateva cuvinte, WordPress este cea mai folosita si facila modalitate de a iti face un site.

Mai detaliat, WordPress reprezinta cea mai utilizata platforma CMS (Content Management System) din lume. Peste 30% din site-urile de pretutindeni folosesc WordPress, inclusiv pagina Casei Albe din SUA sau pagina MTV News. Este ales de multi pentru ca are suport incredibil si pentru ca este usor de folosit. Gasesti cu usurinta teme si plugin-uri care sa faca exact ce vrei tu. Odata pus la punct site-ul tau, din 2 click-uri poti publica articole, poze, video-uri, produse si alte forme de continut.

Desi la inceput era o platforma doar pentru blogging, acesta a devenit repede un CMS complet datorita functionalitatilor tot mai numeroase.

2. Ce tipuri de site poti crea cu WordPress?

Poti crea in WordPress practic orice tip de site necesar unei afaceri mici sau medii. De la simplul blog sau pagina de prezentare unica (One-page site, Landing page, Squeeze page), pana la solutii de comert online prin pluginul WooCommerce, WordPress le poate face pe toate.

P.S. Daca doriti crearea unui shop online cu peste 10,000 de produse, recomandam o solutie CMS dedicata, cum ar fi PrestaShop. Fiind optimizate special pentru eficienta in fata unui numar mare de produse, aceste solutii depasesc WordPress in contextul de online shop.

3. Cat de usor este de folosit WordPress?

WordPress include plugin-uri speciale (numite „Page builders„) care iti permit sa construiesti cu usurinta site-uri ce arata bine. Printre ele, mentionam Elementor, Divi Page Builder (poate fi folosit si cu tema Divi) si Beaver. Aceste Page builders pot fi folosite cu orice tema de WordPress, dar recomandam sa le imbinati cu teme concepute special pentru aceste buildere: GeneratePress si Astra Theme. Amandoua sunt construite cu viteza si performanta in minte si au atat versiuni free, cat si versiuni premium.

De asemeni, ai acces si la plugin-uri ajutatoare, care sa iti sugereze ce sa faci. De exemplu, pentru a scrie articole care sa apara pe prima pagina pe Google, este recomandat sa iti instalezi „Yoast SEO” si sa ii pui in aplicare sugestiile.

4. Cat de rapid este WordPress?

In ziua de azi, viteza de incarcare a unui site este mai importanta ca niciodata. Fiecare 0.1 secunde de intarziere la incarcarea paginii marcheaza o crestere cu 7% a numarului de utilizatori care iti parasesc site-ul. Din pacate, asta nu e tot – Google are acces la informatiile acestea (viteza de incarcare a site-ului tau, numarul de utilizatori care ies fara sa astepte sa se incarce pagina) si depuncteaza in cautarile sale paginile neperformante. Deci nu doar ca pierzi o parte din oamenii care iti intra pe site… dar iti intra si mai putini, pentru ca iti scade pozitia in cautarile Google.

In aceste conditii, cat de bine isi face treaba WordPress?

O pagina WordPress optimizata „ca la carte” poate scoate constant scoruri de 90-100 pe Google Page Speed Insights. Unele teme sunt create special cu viteza si performanta in gand, iar platforma WordPress iti ofera si plugin-uri dedicate performantei cat mai bune, cum sunt W3 Total Cache (gratuit) sau Jetpack (contra cost).

Poti testa viteza unui site cu unealta gratuita de la Google: Page Speed Insights.

5. Cum se vede un site WordPress pe mobil?

Majoritatea temelor moderne sunt construite cu anumite principii solide in minte, unul dintre ele fiind „Responsive design„. Aceste teme sunt facute sa se vada superb atat pe desktop, cat si pe mobil, creand o experienta fluida, cu butoane usor de apasat, cu text lizibil si fara bara de scroll orizontala.

Pe langa temele „responsive”, WordPress mai ofera si plugin-uri AMP (Accelerated Mobile Page), ce au functionalitatea de a transforma orice pagina in cea mai rapida si potrivita varianta pentru mobil. Initiativa AMP a fost pornita de Google si nu cred ca e nevoie sa mai mentionam o data cat de important este pentru motorul lor cautare ca pagina indexata sa se incarce repede.

6. Ce suport are WordPress?

S-a construit o comunitate intreaga (si nu una mica) in jurul WordPress-ului, al temelor sale si al plugin-urilor sale. Cei din comunitate se ajuta intre ei, cu intrebari, raspunsuri si asistenta. Poti pune intrebari pe forumuri oficiale si primesti raspunsuri de la experti si nu numai. Pe langa forumuri, exista blog-uri dedicate educatiei in privinta WordPress, cum ar fi https://www.wpbeginner.com/. Si noi suntem abonati la wpbeginner.com.

De asemeni, ai acces la extrem de multe teme si plugin-uri ce modifica functionalitatea, estetica si performanta website-ului tau. Unele teme sunt gratuite, iar pentru 40-60€ iti poti cumpara o tema superba, ce arata si se comporta impecabil. Un asemenea magazin pentru teme poti gasi pe https://www.themeforest.net/.

Cu plugin-urile este si mai bine. Majoritatea sunt gratuite, sau au o varianta gratuita (pe modelul „freemium„), iar acele plugin-uri care costa, sunt foarte profesionale si ofera functionalitati incredibile. Singurul dezavantaj al acestora este ca de obicei plata este lunara (sau pentru acces pe viata, se plateste o suma considerabila). Si chiar si acest dezvantaj este minimizat de un avantaj ascuns – faptul ca poti testa plugin-ul cateva luni, ca sa vezi cat de util iti este, fara sa trebuiasca sa platesti mult din capul locului.

7. Dezavantaje WordPress

Pentru ca nicio padure nu e fara uscaturi, trebuie sa trecem in revista si aspectele mai putin placute. Ca lista sa fie completa si cinstita, includem si dezavantaje ale platformei WordPress:

  • Fiecare functionalitate in plus pe care o doresti necesita de obicei un plugin extra. Daca tot adaugi si tot adaugi plugin-uri, acestea tind sa incetineasca site-ul – deci e nevoie de un management bun al plugin-urilor si al resurselor, nu doar de un pachet de gazduire WordPress performant;
  • Daca va alegeti o tema care arata extrem de bine, dar este si foarte incarcata, e nevoie de ceva munca pentru a o face sa se incarce repede. Incercati sa verificati cu Google Page Speed Insights viteza unei teme inainte de a o achizitiona;
  • Fiind atat de popular, este targetat mai des de hackeri, ceea ce te forteaza sa folosesti solutii performante de securitate a site-ului, asta necesitand timp si/sau bani. Din fericire, acum ai optiunea sa iti tii plugin-urile si temele updatate la zi, in mod automat.

Gazduire WordPress – Concluzie

In afara de cele cateva dezavantaje minore, avem doar cuvinte de lauda pentru WordPress, fiind solutia cea mai potrivita pentru majoritatea antreprenorilor aflati la inceput de drum. La SpatiuWeb, oferim gazduire web WordPress – ready, in regim shared, cu asistenta tehnica in procesul de instalare sau intretinere. Poti instala WordPress cu un singur click, multumita aplicatiei „1-click WordPress Installer” (parte din Softaculous).

Vezi oferte de gazduire web WordPress

A fost utilă această pagină?