Ghid pentru găzduirea site-ului tău

de | mart. 9, 2022 | Hosting, Business Academy

Din ce în ce mai multe site-uri web apar în toată lumea și o dată cu aceasta, crește și nevoia ca aceste entități virtuale să fie susținute de servere robuste, performante și bine configurate. Practic, un site nu poate exista  în mediul online fără un serviciu de găzduire.

Operativitatea acestor site-uri trebuie asigurată cu succes, cu accent pe viteza de încărcare și pe numărul de conexiuni concomitente, mai ales în contextul dezvoltării dispozitivelor mobile, care permit realizarea de căutări și conversii în orice minut, la orice oră.

Ce înseamnă găzduire site?

Găzduirea site-urilor presupune asigurarea unui suport care permite unui site să fie deschis și accesibil 24/24h. Practic, acest lucru înseamnă că datele site-ului sunt salvate pe un server, adică pe un calculator, care are menirea de a funcționa în permanență. Astfel, calculatorul (sau mașina virtuală) care îndeplinește funcția de web hosting nu mai este folosit pentru nimic altceva decât pentru a menține site-urile online.

Domeniu plus găzduire – ce ar trebui să ai în vedere?

Dacă ești în căutarea unei firme de hosting web, atunci ar trebui să știi că sunt mai multe opțiuni din care poți alege. Poți opta pentru domeniu plus găzduire sau pentru un pachet complet de domeniu, găzduire și realizare site. În general, este preferată situația cu domeniu, găzduire și site, întrucât această soluție la cheie permite celor ce apelează la aceste servicii să se concentreze pe ceea ce știu să facă mai bine (ex. pe vânzări).

Ce tip de găzduire ar trebui să alegi pentru site-ul tău?

Primul aspect pe care ar trebui să îl ai în vedere este să alegi un pachet de găzduire potrivit nevoilor tale. În funcție de activitatea pe care o desfășori, este necesar să te asiguri că suportul pe care îl vei primi va acoperi nevoia ta de funcționalitate. Exista diferențe mari, la nivel de găzduire web, între nevoile unui blog sau ale unui site de prezentare și nevoile pe care le ridică un website de business și ecommerce.

De aceea, este necesar fie să alegi încă de la început acele servicii de găzduire care să îți ofere confortul dorit sau să alegi un astfel de serviciu care îți permite un upgrade, în cazul în care vrei să adaugi particularități noi.

Ar trebui, de asemenea, să ai în vedere și procesul de backup, deoarece de acesta depinde, în unele situații, buna funcționare a site-ului tău. În cazul unui atac cibernetic sau în cazul unor erori, site-ul tău ar trebui să nu aibă de suferit, așa că este indicat să alegi un serviciu de găzduire care să îți ofere soluții sigure de backup zilnic și în mod automat.

De ce este importantă viteza site-ului și ce legătură are cu găzduirea?

Aspectul vitezei unui site depinde de mai mulți factori. Spre exemplu, poate că ai observat că unele site-uri, deși sunt noi și reduse ca volum de informații, se mișcă mai încet decât unele site-uri ecommerce, cu mii de produse expuse și cu un volum imens de conținut. Care este explicația?

Viteza unui site depinde, într-adevăr, și de cantitatea de informații pe care o dispui online, însă în același timp are legătură și cu găzduirea site-ului. Cu cât un server este mai aglomerat, cu atât mai dificile sunt de procesat solicitările. Acest lucru înseamnă că și timpul de reacție al site-ului tău va fi afectat, iar acest lucru poate avea consecințe nedorite importante.

O primă consecință constă în faptul că utilizatorii sau clienții site-ului tău nu vor aprecia răspunsul lent al acestuia și vor părăsi site-ul. În egală măsură, nici motoarele de căutare nu vor aprecia acest lucru, fiind cunoscut deja faptul că viteza unui site este un indicator deosebit de important în experiența utilizatorului.

În consecință, la nivel de viteză a unui site lucrurile trebuie să fie cât mai eficiente, conferind site-ului tău abilitățile necesare pentru ca acesta să aibă o prezență impecabilă în mediul online.

Nivelul de trafic – o caracteristică importantă

În tot procesul de alegere a găzduirii siteului ar trebui să iei în calcul un aspect cu adevărat important, adesea trecut cu vederea: nivelul de trafic sau fluxul zinic de utilizatori pe care îi înregistrează site-ul tău. Acesta reprezintă o caracteristică ce poate influența viteza cu care se afișează acesta. Din acest motiv, este important să alegi un pachet de găzduire cu memorie suficientă, cu trafic nelimitat în rețea, cu uptime bun (minim 99%) și cu stocarea datelor pe SSD-uri.

VPS sau shared hosting?

Cunoscând până acum detaliile enunțate anterior, devine tot mai clar că orice alegere depinde de nevoile tale. Pentru a face însă o alegere corectă, ar trebui știi ce presupune fiecare dintre cele două soluții.

Shared hosting reprezintă cea mai utilizată metodă de găzduire, cu un server comun pentru mai multe site-uri. Serviciile de găzduire de acest tip au costuri mai reduse decât cele VPS, iar soluția este chiar rentabilă dacă vorbim despre site-uri cu trafic relativ mic sau mediu.

Pe de altă parte, găzduirea VPS îți oferă un spațiu dedicat, pe care nu va mai trebuie să îl împarți și care te va ajuta să te bucuri de o viteză mai bună de încărcare a site-ului, dar și de performanțe mai bune de lucru ale acestuia. Totuși, în cazul unui VPS este necesară prezența unui administrator care să știe să îl întrețină, indiferent dacă acesta este angajatul tău intern sau dacă îți este pus la dispoziție de către firma de găzduire web România.

Alegerea tipului de găzduire nu este un proces foarte complex, însă poate fi nevoie să apelezi la specialiști pentru a-ți explica detaliile care țin de ofertele de găzduire. Este important să ceri ajutorul, pentru că deși poți oricând să faci upgrade, este recomandat să iei încă de la începutul creării site-ului cele mai bune decizii.

Realizează o schemă pe hârtie a detaliilor și alege așadar găzduirea potrivită, care acoperă și reprezintă cel mai bine site-ul tău în mediul online.

Întrebări frecvente:

Cum mă afectează cumpărarea celui mai ieftin pachet de găzduire?

Există posibilitatea să nu înțelegi foarte bine noțiunile în primă fază, atunci când alegi pachetul de găzduire. Însă pentru ca acesta să îți fie util, el trebuie să acopere nevoile site-ului tău. Un pachet cu prea puține opțiuni sau cu resurse ineficiente nu va garanta funcționarea în parametrii doriți a site-ului.

Pot să mă mut de la o firmă de găzduire la alta?

Desigur, acest lucru este posibil, însă necesită o solicitare din partea ta către firma de găzduire nouă.

În cât timp se activează găzduirea unui site?

Un site este găzduit aproape imediat după înregistrarea plății serviciului, în prezența unui domeniu web activ.

Vezi pachete de găzduire shared.

A fost utilă această pagină?