Ti s-a intamplat vreodata sa stergi o poza, un articol sau un document, intr-un moment de neatentie, atunci cand lucrai? Cu siguranta te-ai bucurat atunci cand ai putut recupera documentul pierdut, la care ai lucrat atat de mult, deoarece exista functia de undo care iti aduce inapoi documentele sau pozele, indeosebi atunci cand lucrezi in programe de tip editor. Insa atunci cand vorbim despre un site, functia undo nu este tocmai la indemana, deoarece in unele cazuri este nevoie de arma secreta a administrarii, si anume de backup-ul pus la dispozitie de catre firma de gazduire web.
Ce este backup-ul si cand il poti folosi?
Functia de backup inseamna de fapt salvarea unei versiunii curente a site-ului, in vederea unei restaurari ulterioare ale acestuia, in cazul producerii unui eveniment nefericit. Firma de gazduire web are posibilitatea de a-ti restaura site-ul la acea versiune, insa de multe ori acest lucru vine si cu un cost, nu neaparat de ordin financiar. Practic uneori nu se poate sa faci o revenire exacta la momentul in care ai produs o anumita schimbare, ci se va reveni la ultima stare a site-ului, salvata in cadrul celui mai recent backup.
Spre exemplu, daca in site-ul tau ai adaugat o linie de cod gresita in cadrul editorului, sau ai sters anumite linkuri importante, backup-ul va acoperi de fapt versiunea existenta a site-ului asa cum era cu cateva ore inainte, la momentul salvarii automate, in functie de ora sau ziua setata pentru realizarea acestuia. Astfel, daca inainte de a gresi ai implementat pe site lucruri noi, daca ai instalat o tema noua, sau daca ai mai adaugat si alte coduri, aceste modificari este posibil sa nu se salveze atunci cand firma de gazduire web restaureaza site-ul la versiunea anterioara.
De ce este important sa lucrezi cu o firma de gazduire care face backup?
Backup-ul este util atat pentru utilizatori, cat si pentru firma de gazduire site. Imaginati-va ca o firma de hosting web gestioneaza zilnic zeci, sute sau mii de site-uri, de care trebuie sa aiba grija si pe care trebuie sa le pastreze in siguranta. Au existat de-a lungul timpului si cazuri in care backup-urile nu au fost facute, iar unele firme au pierdut date serioase ale site-urilor, care au ramas astfel expuse si lipsite de baza de plecare.
Backup-ul este de fapt o secventa de pasi, de informatii pe care firma de gazduire web le stocheaza pe servere dedicate si la care nimeni altcineva nu are acces. Datele de acest tip sunt confidentiale si din acest motiv este foarte important ca backup-urile sa fie protejate informational cu ajutorul unor programe speciale pe care in general companiile de hosting web le detin si le administreaza.
Dincolo insa de erori umane, care pot fi uneori reversibile, sau nu, exista si situatii care nu tin de vointa proprie dar care pot necesita utilizarea unui backup automat, adica de o recuperare a informatiilor de la firma de gazduire web. Iata cateva dintre acestea:
Upgrade al programelor sau al platformelor de lucru
Din cand in cand, platformele, programele sau aplicatiile necesita instalarea unor versiuni noi, aparent imbunatatite, care sa permita utilizarea unor alte noi functiuni. In unele cazuri insa, pot aparea conflicte la nivel de programe, iar acest lucru poate conduce catre un colaps al site-ului, pe care doar un backup il poate rezolva. Cel mai cunoscut caz este cel al aplicatiilor si programelor care fac upgrade automat, trecandu-te la noua versiune fara a te notifica in prealabil si uneori chiar fara a oferi posibilitatea de a reveni la versiunea anterioara (downgrade).
Atacuri informationale
Atacurile informationale sunt cazuri delicate si este indicat sa retii ca o firma de gazduire web foarte buna va face tot ce ii sta in puteri sa te protejeze de acestea. Fireste, acelasi lucru trebuie sa il faci si tu, prin protejarea identitatii online si prin protejarea parolelor. In cazul in care site-ul este afectat, dar recuperat si restructurat, backup-ul poate fi folosit pentru a restaura functionalitatea site-ului.
Este indicat sa iti faci si tu un backup manual, pe care sa te poti baza la nevoie, iar pentru aceasta este suficient sa te loghezi in panoul de control al site-ului, iar de acolo sa accesezi optiunea de salvare copie de rezerva sau backup, in functie de limba aleasa ca interfata. Copia de rezerva trebuie descarcata, iar daca doresti, o poti instala in panoul FTP de client oferit de firma de gazduire web.
Cat de des este indicat sa faci backup?
Pentu tine ca utilizator este important sa faci backup zilnic, daca ai multe modificari in site, sau macar saptamanal, daca activitatea este mai restransa. Spre exemplu, daca ai un blog si postezi zilnic articole, rezerva-ti o zi in care sa faci backup la informatii si sa le salvezi, in cazul in care vei avea nevoie de acestea. Cu siguranta nu este placut sa pierzi o munca pentru care depui foarte mult efort, incepand de la idee, creare si chiar customizare pentru site-ul tau. Iar daca partea de blog pare un lucru usor, atunci in cazul magazinelor online, care au zeci sau sute de produse, backup-ul devine vital, deoarece exista o cantitate foarte mare de informatie pe care trebuie sa o salvezi.
Firma de hosting web se ocupa si ea de realizarea unui backup, insa acesta este de regula saptamanal sau o data la doua saptamani, fiind asigurator in linii mari pentru situatiile care necesita revenirea la o versiune anterioara trecuta.
La spatiuweb.ro, facem zilnic acest backup, tocmai pentru ca intelegem importanta continuitatii prezentei online a unui business in fata incidentelor.
Avand in vedere importanta backup-ului, este cu atat mai important sa alegi o firma de hosting web care sa te ajute si care sa iti ofere solutii la fiecare necunoscuta sau problema. Backup-ul este un element salvator adesea, insa acest lucru depinde foarte mult si de serviciile pe care le alegi. Cauta asadar solutii de gazduire web profesionale si pachete special concepute pentru nevoile tale, care sa te ajute in ceea ce priveste gestionarea informatiilor, fara a pierde foarte mult timp si mai ales fara a-ti pune in pericol munca.