Merita sa ai un site? Sau e suficienta o pagina Facebook?

de | iul. 6, 2021 | Business Academy

In 2021, intr-o lume post-pandemie cu efecte economice ce se vor resimti ani de zile, multe din regulile de business s-au schimbat. Tot mai multi oameni isi muta sau isi dezvolta business-ul online. Competitia ta are deja (minim un) site.

Asa ca intrebarea ramane…

Merita sa am un site?”

Iti oferim 5 motive pentru si 1 motiv impotriva construirii unui site.

  1. Poti folosi Google Ads
  2. Ai control deplin asupra continutului si design-ului
  3. Poti atrage noi vizitatori prin articole interesante
  4. Descoperi comportamentul clientilor prin unelte de Analytics
  5. Denoti profesionalism si ai mai multa credibilitate

“Sa ignori marketing-ul online este ca si cum ai deschide un business si ai tine numai pentru tine.”

— KB Marketing Agency

1. Poti folosi Google Ads

Una dintre cele mai simple formule de a face vanzari online este sa realizezi un site si apoi sa creezi o reclama Google Ads care sa duca spre el. E o formula dovedit eficienta, ce poate fi implementata doar atunci cand detii un site. Alta formula posibila este sa detii o pagina de Facebook si sa investesti un buget lunar de Facebook Ads, dar asta de multe ori nu este suficient.

Utilizatorii Facebook nu cauta de obicei sa cumpere in timp ce folosesc aplicatia, petrecand timp pe platforma mai mult pentru relaxare sau pentru business-ul propriu. E posibil ca multi din potentialii tai clienti nici sa nu foloseasca Facebook… dar toti folosim Google.

Cei care cauta pe Google de obicei vor sa cumpere chiar atunci sau in viitorul apropiat. E o audienta mai „calda” (ca sa nu zicem ca-i de-a dreptul fierbinte) la care e un pacat capital sa-i dai cu piciorul… si cine face asemenea pacate, lasa pe masa mult capital.

2. Ai control deplin asupra continutului si design-ului

Nu poti decide unde sa muti butoanele de pe Facebook, nici ce culoare sa aiba, nici sa adaugi mai multe. Intr-un cuvant, pur si simplu nu ai un control prea mare asupra experientei pe care o au utilizatorii pe pagina ta de Facebook.

Dar poti controla foarte bine experienta pe care o au pe site-ul tau.

Facebook este volatil, site-ul nu

Un site este o „carte de vizita online” (se tot repeta sintagma asta, sigur ai mai auzit-o). Din fericire. Felul cum arata si cum se comporta este previzibil, constant – vizitatorii pot fi intampinati mereu de acelasi mesaj, de aceeasi imagine, de acelasi feeling. Aceasta poate duce la un sentiment de familiaritate, un sentiment pentru care mari firme aloca anual bugete de zeci de milioane de dolari.

Facebook este diferit, este volatil – de fiecare data cand faci o postare noua, aceasta devine cea pe care o vad utilizatorii cand iti viziteaza pagina. Uneori asta este un lucru bun; dar nu si cand vrei ca mesajul transmis vizitatorilor sa fie consecvent.

3. Descoperi comportamentul clientilor prin unelte de Analytics

Marketing-ul, daca nu este masurat, nu este marketing… e joc de noroc.

Asta este principiul dupa care se ghideaza lideri de afaceri mari, medii si inclusiv mici. Intr-adevar, daca te intereseaza cu adevarat sa vinzi, trebuie sa masori cumva ce functioneaza si ce nu. Studiind, incepi sa intalnesti termeni gen „rata de conversie” sau „sales funnels”.

„Daca nu il masori, nu il poti imbunatati.”

— Peter Drucker

Poti avea in vedere doua tipuri de masuratori importante, la pe Facebook ai avea acces limitat sau inexistent:

a) masurarea indicatorilor de performanta a marketing-ului;

Google Analytics este cea mai raspandita unealta pentru a masura indicatorii de performanta; poti vedea mult mai detaliat decat pe Facebook din ce sursa de trafic/campanie iti intra vizitatorii, ce pagini viziteaza si cat timp stau pe fiecare din ele. Nu doar atat, poti masura peste 100+ alti parametri relevanti construirii unei strategii de marketing de succes.

b) masurarea comportamentului in mod vizual.

Prin unelte ca „Hotjar” sau „Microsoft Clarity”, poti vedea efectiv ce fac vizitatorii site-ului tau, de la intrare pana la cumparare sau iesire de pe site. Poti intelege mai multe despre temutul „bounce rate” (rata de vizitatori care ies repede de pe site, fara sa interactioneze). Poti urmari traseul unui cumparator pana la vanzare. Aceste date sunt esentiale in a va intelege clientii, dar si problemele neprevazute de pe site, fie acestea de design sau functionalitate.

4. Poti atrage noi vizitatori prin articole descriptive

Discutia despre Google continua – intrucat vorbim si de trafic organic (non-platit), nu doar de reclame pe Google. Reclamele se adauga prin platforma Google Ads, despre care am stabilit ca sunt benefice mai sus – dar prin articole de blog sau descrieri frumoase de produse/servicii poti obtine gratuit noi potentiali clienti. Exista multi oameni interesati sa afle mai multe despre ce oferi sau ce cunostinte ai, iar textele de pe site-ul tau (impodobite de imagini relevante) sunt secretul pentru a ajunge la ei.

Articolele scrise de experti apar de obicei in topul Google la cautarile relevante. Prin experti, ne referim la experti in domeniul lor de lucru (oricare ar fi acesta), nu la expertii in scris. Daca stii foarte multe despre domeniul tau, pune-ti cunostintele astea in valoare. Oricum oamenii cumpara de la cine le inspira incredere, iar experienta, expertiza si vechimea inspira incredere din plin.

Ceea ce ne duce la faptul ca avand un site…

5. Denoti profesionalism si ai mai multa credibilitate

Acest aspect il regasesti in orice articol de pe internet ce trateaza intrebarea „merita sa am un site?”. Pur si simplu oamenii te iau mai in serios (chiar si daca doar subconstient) in cazul in care ai un site decat daca ai doar o pagina de facebook, deci e de preferat.

Sa ai un site simplu de prezentare nu te costa prea mult. Cu ofertaweb.ro iti poti realiza un site elegant si modern cu 1000 lei sau chiar mai putin, atunci cand este activa o promotie cu reduceri de 50%.

In concluzie, noi zicem ca merita cu varf si indesat sa ai un site. Este cartea ta de vizita accesibila de pretutindeni, il poti promova in multiple feluri si iti va aduce nu doar recunoastere si prezenta online – ci si vanzari solide.

Care ar fi totusi motivul sa nu imi fac site?

Daca ai o pagina de facebook unde ai deja vanzari, unde merge totul foarte bine, ti-ai atins deja numarul de clienti dorit si pur si simplu nu mai vrei altii, ca merge din inertie, atunci nu ai cu adevarat nevoie de site. Ar fi mai mult ceva „dragut de avut”.

A fost utilă această pagină?

Tag-uri: site, web design