WooCommerce – ce este, avantaje, configurare

de | mart. 11, 2022 | Wordpress

Dacă vrei să te ocupi de comerț online și implicit să îți deschizi un site pentru acesta, cu siguranță de-a lungul plănuirii te-ai întâlnit cu ideea de WooCommerce. Îți vom explica în cele ce urmează această noțiune și de ce ai nevoie de WooCommerce pentru site-ul tău.

Ce este WooCommerce?

WooCommerce este un plugin (zis și modul) pentru WordPress, care îți permite realizarea unui magazin online fără să fii nevoit să investești timp sau bani într-o platformă specială. Plugin-ul este deosebit de util, deoarece crează în locul tău o serie de pagini necesare unui magazin online complet, cu toate funcționalitățile necesare, de la opțiuni de adăugare în coș, vizionarea coșului,  până la cumpărarea efectivă, integrată cu procesatoare de plăți și cu servicii de curierat.

Pentru ce este bun WooCommerce?

WooCommerce este o extensie special creată pentru a veni în sprijinul afacerilor mici și medii care au nevoie de un magazin online. În vreme ce magazinele mari folosesc platforme dedicate (Prestashop, OpenCart), menite să sprijine volume mari de produse, trafic și conversii, pentru magazinele mici există WooCommerce, o soluție mai simplă și ieftină de implementare a funcționalității de magazin online.

Cum se configurează un magazin online cu extensia WooCommerce?

WooCommerce îți oferă cel mai simplu mod de a construi un magazin online. După ce instalezi WordPress, va trebui să instalezi și modulul WooCommerce. Pentru aceasta, din dashboard WP va fi nevoie să selectezi butonul de Module, iar mai apoi să selectezi butonul „Adaugă modul”. În câmpul pentru căutare va fi nevoie să introduci denumirea WooCommerce, iar atunci când plugin-ul este găsit, poți da Instalare și Activare.

Configurarea și introducerea produselor

Pentru a putea introduce un produs nou este suficient să te afli în interfața plugi-ului și de acolo să selectezi opțiunea Adaugă produs nou.

Ce îți va oferi instalarea extensiei  WooCommerce?

WooCommerce este o unealtă care ajută orice site, de la freelanceri la site-uri medii, să își creeze o pagină de site separată, care să ajute la vânzări. Astfel, WooCommerce te poate ajuta configurezi elemente precum: tipul produselor, stocuri, moneda, plata și livrarea.

Configurarea corectă a modulului este foarte importantă pentru funcționarea site-ului, astfel că va trebui să înțelegi cât mai bine modul de lucru al extensiei, pentru a putea decide dacă aceasta te poate ajuta în demersul tău. În plus, există câteva componente ale plugin-ului care pot costa suplimentar și din acest motiv va trebui să te asiguri că soluția considerată este potrivită pentru tine.

Care sunt avantajele folosirii extensiei WooCommerce?

Cel puțin 30% din site-urile lumii aleg să lucreze cu  un site WordPress și cu WooCommerce ca soluție pentru realizarea magazinelor online. Astfel, WooCommerce devine cu adevărat avantajos. Iată câteva dintre avantajele sale:

Personalizare în funcție de dorințe

WooCommerce este un plugin dedicat WordPress, iar acest lucru înseamnă și o interconectare destul de mare la nivel de funcționalități. Astfel, plugin-ul devine o extensie pe care o poți personaliza în funcție de nevoie, astfel încât magazinul tău online să fie exact  așa cum ți-ai dorit. Există nenumărate module ajutătoare WooCommerce-ului, atât gratuite cât și premium.

Un plugin open-source gratuit

Una dintre cele mai mari probleme ale lumii moderne este că totul costă. În general, deschiderea unui magazin online este costisitoare, deoarece trebuie să implementezi o multitudine de funcționalități și să cumperi tot felul de pachete menite să optimizeze site-ul. WooCommerce este un plugin gratuit, pe care îl poate folosi oricine, fără a fi nevoit să plătești programul sau personal specializat care să facă implementările de rigoare.

Un magazin online doar al tău

În cele mai multe dintre cazuri, construirea unui site pe o platformă dedicată poate ridica anumite costuri. Cu modulul WooComerce te bucuri de un magazin online doar al tău, independent de alte platforme. Practic ai site-ul tău, găzduit unde dorești, iar cu ajutorul modulului WooCommerce te bucuri de funcționalități complete, independent de condițiile impuse de alte platforme.

WooCommerce versus SEO

Dacă te întrebi ce implicații are WooCommerce asupra optimizării, atunci ar trebui să ne gândim puțin și la aspectele care țin de WordPress. WordPress este una dintre cele mai bine cotate platforme, aflate într-o relație foarte bună cu motoarele de căutare. În plus, WordPress este și o platformă compatibilă cu majoritatea pluginurilor de SEO (cum ar fi, spre exemplu Rank Math sau SEO Yoast, atât în varianta free, cât și plătită), iar acest lucru este în mod cert un avantaj.

Optimizarea pentru motoare de căutare joacă un rol critic în cazul magazinelor online, mai ales pe nișele unde corcurența este cu adevărat acerbă. Utilizând un plugin potrivit de SEO și implementând beneficiile pe care le aduce plugin-ului de WooCommerce, vei vedea că în timp, și site-ul tău se poate poziționa foarte bine în clasamentul motoarelor de căutare.

Siguranță

Este vital pentru un site să funcționeze în mod corect, însă la fel de important este și ca acesta să fie sigur. Grație faptului că face parte dintr-o platformă care prețuiește foarte mult siguranța datelor, modulul WooCommerce este sigur și eficient, permițându-ți să creezi un site de vânzări complet și sigur.

WooCommerce a devenit în ultimii ani cea mai căutată soluție de realizare a site-urilor de vânzări în cazul afacerilor mici sau mijlocii. Grație atenției la detalii și susținerii eficiente, din ce în ce mai mulți utilizatori ales să își îndrepte atenția spre această extensie.

WooCommerce Analytics

În vreme ce majoritatea dintre noi cunoaștem importanța pe care o are Google Analytics, destul de puține persoane știu că monitorizarea datelor este posibilă chiar și în cazul plugin-ului WooCommerce.

Astfel, WooCommerce Analytics este o soluție eficientă de raportare și monitorizare, care oferă informații prețioase despre trafic și conversii. Poți afla date despre vânzări, despre termeni de căutare, despre coșuri abandonate sau despre wishlist-uri, exact ca în cazul oricărui alt tip de magazin online, având însă implementat și un program de monitorizare dedicat. De asemenea, tot ceea ce ține de performanța site-ului este evidențiat în cadrul rapoartelor, fie tabelar, fie sub formă de diagrame, pentru o mai bună înțelegere a informației.

În concluzie

WooCommerce este o soluție perfectă pentru magazinele mici și mijlocii care vor să testeze sau să investească mai puțini bani la început de afacere. O soluție sigură și avizată, WooCommerce te ajută să te obișnuiești cu zona comerțului online fără a înregistra pierderi, ci bucurându-te de o configurare completă și de un grad mare de libertate în ceea ce privește personalizarea.

Începe acum magazinul tău online cu WooCommerce comandând un pachet de găzduire WordPress și instalând plugin-ul!

A fost utilă această pagină?